Kvittenmarmelad
Det är inte precis som så att inläggen haglar fram här men jag skyller på lite vinterdvala och dåligt ljus när man ska plåta något.. För övrigt så är jag (såklart) redan trött på vintervädret som gör att det är helt omöjligt att ut och gå i rask takt här i byn och det känns som att jag börjar välla ut väl mycket igen. Ifjol vid den här tiden var jag ganska så duktig och åt inte en massa onödiga kakor och godis, inte ens över julen.
Men ska jag klara av att hålla vikten så får jag nästan lägga av med att testa frestande recept på än det ena och än det andra.. För jag får ju mina små ryck av allehanda slag i mellan åt och den här gången handlade det om frukt, som jag tyckte det var synd kulle förfaras.. Men de här burkarna kommer jag faktiskt att ge bort i julklapp!
För många år sen så fick jag möjlighet att nosa på en härligt doftande kvittenfrukt. Det var allas vår trädgårdsguru Gunnel Carlsson som höll ett föredrag på muséet i Kristianstad och minns jag rätt handlade det i huvudsak om värdet av att trädgårdens buskar och träd har flera, olika kvalitéer. Att de som exempel både har en vacker blomning och så småningom fin höstfärg, frukter eller något annat trevligt så att prydnadsvärdet varar över säsongen. Det håller jag absolut med om och har oftast försökt att praktisera det själv.
Men jag kommer från ämnet för det var ju Äkta Kvitten, (Cydonia Oblonga) som det skulle handla om, en frukt som man inte äter som den är, utan som ska tillagas på något sätt. Jag fick alltså syn på sådana frukter i en livsmedelsaffär och hoppades på att få njuta av den härliga tuttifruttidoften sprida sig här hemma. Men nej, de doftade tyvärr inte alls så mycket som jag mindes och har hört beskrivas att de ska.. Vet inte vad det berodde på men har nu i efterhand någon idé om att de kanske har plockats väldigt omogna, i vilket land de nu kommer från innan de skickats hit och att de kanske hade börjat dofta om de fått ligga längre.. De var kanske inte tillräckligt mogna!
Nåja, det lär vi ju aldrig få reda på, för nu är frukten placerad, i ordentligt steriliserade glasburkar här, och blir kaaanske till en gåborts-present till någon som gillar marmelad 😉 Tanken var att det skulle ha blivit karamelliserad marmelad men eftersom undertecknad kan vara lite hejalös och visst inte alls läser recept så noga så blev den okaramelliserad. Men den blev absolut god så också, jag har redan hunnit att prova den till lite god Brie! Jag använde en stor kvittenfrukt, en citron och tre speciella äpplen med rosarött fruktkött. Tog de äpplena bara för att jag ändå hade dem hemma och tänkte att det nog kunde bli fin färg och visst blev det väl det! Om du nu händelsevis kommer över kvitten och vill prova så finns det massor av recept på nätet! Men sök nu bara inte efter Vildalvinnes recept, för det är sedan länge, mitt "artistnamn" på skoj..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir glad om just du vill skriva en kommentar eller maila mig på pialovelyhome@gmail.com