Frukt & sensommar
Eller det är kanske för tidigt att kalla det för det, för man vill ju gärna att det ska vara ett bra tag till.. Men det syns i trädgården att det är åt det hållet om man säger så, även om det känns ganska vemodigt. Här har äpplena börjat trilla i backen så jag skulle kunna ut och samla upp frukt varje dag men i regel får det ligga kvar några dagar. Dels så har jag bland annat, någon pensionärsgranne som tar lite äpplen ibland, dels så äter igelkottarna också av fallfrukten. Jag hoppas bara inte att jag utfordrar en grävling också här för jag har sett tydliga spår efter en här nyss och de kan kan ju bli lite aggressiva om de känner sig trängda.
Det har varit ganska mycket ohyra och annat skröfs i år så det blir inte så fina äpplen men många och små är de. Jag behöver nog inte säga att jag inte gallrar och håller på med träden.. Men förut så plockade jag och la undan till vintern och så brukade jag ha en korg eller trälåda med frukt på bordet innanför grindöppningen. En del dagar var det många besökare, hela dagisgrupper stod på rad där på morgonen. Någon annan gång så kunde det vara en invandrarkvinna som kom lite blygt insmygande. Men på tal om aggressivitet så blev det då tyvärr avundsjuka om vilken som hade rätt till äpplena (!) så jag fick tyvärr sluta med det. För jag vill helt enkelt att mitt hem och min trädgård ska vara en lugn och skön plats att vara på och jag avskyr meningslösa konflikter och att behöva bråka om struntsaker.
Äppelträdet Transparent Blanche skymtar bakom luktärterna, som jag gläder mig åt varje dag för att jag sådde till dem sist. För även om de är få, så får jag njuta av den ljuvliga doften och de vita är ju så skira och vackra! Åter till frukten igen, så är det förresten inte ofta som jag gör en riktig äppelkaka bara till mig själv men jag flisar gärna upp några äpplen och varvar i en ugnsform med bara lite strösocker och en klick riktigt smör och låter det mjukna i ugnen en stund. När jag tänker efter så har jag gjort den här enkla och goda efterrätten i många år nu, för jag började jag med "Äppelflis" redan när jag gick i skolan. För som "Fritt valt arbete" (som det kallades för då på forntiden) valde jag "Gott till tusen" där man fick baka, göra lite efterrätter och enklare måltider, i alla terminerna i högstadiet. Det var både gott, nyttigt att lära sig men framför allt så kul!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir glad om just du vill skriva en kommentar eller maila mig på pialovelyhome@gmail.com