Ramslök
Idag blev det bara en snabb förmiddagsrunda här i byn för vädret var på väg att snabbt slå om från det soliga, sköna som det var i morse, till riktiga isvindar. Det blir allt till att vara inomhus och mysa idag!
Igår blev det även tid över för att plocka lite ramslök, en av vårens vilda primörer! Den smakar bäst nu i början, i april-maj och ska absolut ätas innan den går i blom även om den är väldigt vacker då med vita, vackra lökblommor så man kan ju dekorera maten med blommorna.. Den växer främst här i södra Sverige men är visst fridlyst i Blekinge. Se bara upp så du inte förväxlar den med den giftiga liljekonvaljen som kan växa på samma ställen.
Numera kan man köpa lök på internet och sätta i sin trädgård om man har ett passande läge. För den vill ha lite lundliknande förhållande och bra fuktighetshållande jord, inte sandjord, torrt och gassigt som jag har det i trädgården. Men jag fick faktiskt ett gäng lökar ifjol som jag stoppat i krukor men än har det inte kommit upp något i dem.
Det går att använda den milt vitlökssmakande ramslöken i en mängd olika maträtter, bara fantasin sätter gränser. Enklast är att googla recepten, igår gjorde jag bara lite kryddsmör till köttbiten fast pesto hade också varit gott till. Har annars provat att göra bland annat färskost, soppa, med ugnsbakad fisk. Jag har bara testat den som färsk och tror inte så mycket på att torka den. Men däremot ska jag prova att frysa in en del om jag nu blir färdig att ut och plocka lite mer innan det är för sent. Våren går så fort och det är alltid så mycket man vill göra 😍
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir glad om just du vill skriva en kommentar eller maila mig på pialovelyhome@gmail.com