Rosor, rosor, rosor
I rosengången växer det mest gammeldags, engångsblommande buskrosor, schersmin och mormorsblommor som aklejor, fingerborgsblommor, borstnejlikor, flox och pioner.
Den riktigt gamla, fina, randiga så kallade Polkagrisrosen
som heter Rosa Mundi (Rosa gallica ´Vercicolor´)
Rosa rugosa ´Hansa´ - en av de få som blommar igen och den har en helt underbar doft! Jag brukar spara sommaren genom att torka rosenblad av denna och doften sitter i väldigt länge.
Henri Martin - Rosa centifolia muscosa är en mossros som också doftar ljuvligt men den remonterar tyvärr inte. Det är ändå en favoritros som jag har planterat även i den övre delen av trädgården.
Salet är också en mossros - Rosa Centifolia Muscosa som har en stark fin doft och rosa till blekt lilarosa färg. Den ska kunna remontera men har kanske det väl magert hos mig för att orka det.
William Shakespeare, en Austin-ros, en modern buskros med en helt sanslöst vacker blomma.
Ferdinand Pichard, en ljuvligt strimmig remontantros som tyvärr gav upp efter några år.
Hit har jag också flyttat en okänd hybrid av Pimpinellros (R. Spinosissima-gruppen) med söta rosa dubbla små blommor. Jag tyckte att den liknade Burnet rose Double Pink Scotch Briar som finns avbildad på Rosensällskapet i Skånes hemsida. Men jag har visat upp den för Lars-Åke Gustavsson som är en känd rosexpert och han sa att det är en okänd hybrid och den är visst ganska vanlig.
Louise Bugnet som är en kanadensisk rugosahybrid
I rosengången har jag också apotekarrosen R officinalis som också är en gallica, en R rugosa alba med stora vita enkla blommor. Här klättrar en Japansk klätterros, Rosa multiflora i körsbärsträdet och som får små vita enkla blommor i klasar och sedan pytte-pyttesmå jättesöta nypon. Här står även en okänd vit R Alba som fanns här när jag flyttade hit och en stickling av en gammeldags okänd ros som jag ännu inte har sett blomma!